• header_1.jpg
  • header_2.jpg
  • header_3.jpg
  • header_4.jpg
  • header_5.jpg
  • header_6.jpg
  • header_7.jpg
  • header_8.jpg
  • header_9.jpg
  • header_10.jpg

Gratis openbaar vervoer op Koningsdag

Vier van de tien Nederlanders willen gratis openbaar vervoer op Koningsdag. Bijna 20% wil op deze dag geen belasting hoeven te betalen terwijl 14% een cadeau van de Koning zou willen ontvangen ter ere van zijn verjaardag. Dit blijkt uit een onderzoek dat marktonderzoekbureau Trendbox heeft verricht onder een representatieve steekproef van n=758 Nederlanders in de leeftijd van 16 jaar en ouder. In het kader van Koningsdag nieuwe stijl zijn de Nederlanders een aantal ideeën voorgelegd ter invulling van deze dag.

Participatiemaatschappij is nog ver weg
Ook is vastgesteld of men iets voor anderen zou willen doen op Koningsdag. Het resultaat is niet hoopgevend voor Nederland als participatiemaatschappij. Op Koningsdag zou namelijk slechts: 7% een halve dag vrijwilligerswerk willen doen, 1% willen collecteren voor een goed doel, 8% een eenzame oudere willen gaan bezoeken, 2% Nederlandse les willen geven aan allochtonen en 8% de ontheemden van de maatschappij in het zonnetje willen zetten.  

Koningsdag

Iets dichter bij huis is de animo iets groter doch nog steeds niet echt overtuigend. Zo zou 16% het een goed idee vinden als iedere straat zijn eigen feest organiseert, zou 7% samen met buurtbewoners de wijk willen opknappen en vindt 3% het een goed idee om de buren uit te nodigen voor het eten op Koningsdag.  

Wat doet de Koninklijke familie?
Een groot deel van Nederland (37%) is van mening dat er weinig zal veranderen op de aankomende Koningsdag en dat de Koninklijke familie, zoals elk jaar, het land intrekt. Twee op de tien Nederlanders hopen echter op wat meer spontaniteit: dat de Koninklijke familie her en der festivals gaat bezoeken zonder aankondiging vooraf. Of dat de familie koffie gaat drinken bij een willekeurig gezin (9%). Bijna 10% is nostalgisch en zou het defilé terugwillen met de Koninklijke familie op het bordes.

En verder wil:
3% dat er gewoon wordt gewerkt maar dat de bedrijven open huis houden
1% dat de jeugd naar school  gaat en de ouders les geven
4% iets geheel nieuws doen (zoals een EHBO cursus)
14% zijn auto een dag laten staan

Voor meer informatie:
Trendbox BV
Lex de Witt, Onderzoeksdirecteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
020 – 669 4414

 

 

Contact

Marnixkade 109f
1015 ZL Amsterdam
T. +31 (0)20 589 83 83